Viimane nädal Rõuges on kiire nagu alati

Kui kahe esimese nädala jooksul kulgesid muinasmaja tegemised tasa ja targu seatud eesmärgi suunas, siis viimasel nädalal on protsess kiirenenud silmnähatavlt. Iga päev toimub platsilmidagi uut ja igal hommikul avaneb uudistajatele täiesti uus pilt.

Nädala algul sai taas püsti suvekoda, mis mai algul saladuslikeul kombel oma kohalt kadus ja mille me korralikult virna laotud roigastena aida taga hunnikus seismas leidsime. Nüüd on suvekoda taas paigas ja ootab järgmisel aastal tihedamaks ladumist. Praegu koosneb see umbes 250 noorest 6 -7 m pikkusest kuusest, aga et see ehitis suvist toidutegijat võimaliku taevast tuleva vee eest korralikumalt kaitseks, läheb vaja veel umbes 150 roigast (loe: noort kuuske).


Väikesed lisatööd toimusid ka varemvalminud aida katuse harja viimistlemisel. Päris harja tippu sai lisatud veel veid roogu ja kõigelõpuks paigaldatakse harjale veel natuke mätast ja kive, et kõik oleks just täpselt nii nagu peab.


Sepikoja ehitusel toimusid kõige suuremad muutused. Alles oli sepikoja seinte kõrval moodustis, mida ei osanudki eriti milleksi tõsiseltvõetavaks pidada. Siis kerkis seinte kõrvale katust meenutav konstruktsioon, mille kohta küsiti mitmel korral, et kas maja ise on siis maa all. Katusekonstruktsioon sai päris valmis käesoleva nädala algul. Ja juba oli see taas koost võetud ilusasti numbrite järjekorras maa peale ritta laotud, et see juba omal õigel kohal, sepikoja seintel kokku panna.


Eelmise nädala lõpus raiuti sepikoja uksepostidele tapikeeled ja valmis said ka uksepostid. Kõik vajalik katuse pealepanekuks oli tehtd. Otsaviilud ja sarikad said juba nädala algul paika. Eile hakati ühe osaga seltskonnast neile laduma ka põiklatte, mis hakkavad toetama kasetohtu ja mätast. Teine osa muinasmaja ehitusele tulnud rahvast siirdus aga katusekatte järele. Mätta selleks loovutasid kohaliku Rõuge mehe, Tartu Ülikooli magistrantuuris arheoloogiat tudeeriva, Andres Järvpõllu lambad oma karjamaalt. Mätta koorimisega tegelesid aga ülimalt kogenud ja kutselised mättalõikajad – arheoloogid ... samuti Tartu Ülikoolist. Täna lõunaks sai katuse tugikonstruktsioon paika ja nüüd jääb sinna vaid kate peale laduda. Jäänud on küll veel vaid paar loetud päeva, aga tundub juba üsna reaalne, et sepikoda saabki sel aastal katuse alla.


Ja üks oluline sündmus toimus täna veel. Sepikoja kõrval asuvast rauasulatusahjust kerkis taas tulelont ja Andres Järvpõllu eestvedamisel tehti kolmas katse kohalikust settemaagist rauda sulatada. Millised on tulemused, saame teada mõne aja pärast, kui kuumast ahjust tulnud saadus analüüsitud.


Nagu ikka ka väike valik pilte viimasest nädalast picasas

Eelmine
Aeg lendab, sepikoda valmib.
Järgmine
2016. aasta suve eesmärgid täidetud - plaan täis ja veidi ületatud ka