Talv tulekul

Eelmisel laupäeval, kui Tiiduga kahekesi Rõuge suunas sõitsime, sai vastu võetud valus otsus - muinasmaja tuleb konserveerida ning jätta kevadet ja uut tööjõudu ootama. Minu kangekaelne usk, et muinasmaja saab enne lume tulekut katuse alla, on nüüdseks otsa saanud. Praegu ei ole kahjuks enam kedagi võtta, kes leiaks vaba nädalavahetuse, mis Rõuges palke lõhki ajades mööda saata. Seitsme Rõuges veedetud sügisese nädalavahetuse hulgas on seni olnud vaid kaks, kus kohal oli arvestatav kogus töökäsi. Loodusoludest tingituna jäid tööpäevad üha lühemaks ja kasulik tööaeg terve nädalavahetuse vältel kahanes samuti silmnähtavalt.

Viimasest nädalavahetusest suurt hulka tööd ette näidata pole. Tiit tegeles juba varem alustatud ukseplankude ettevalmistamisega. Kuna ukseplankude pikkus on oluliselt väiksem kui katuselaudade oma, siis sai neid edukalt täitsa üksi palgijupi küljest kiskuda. Plangud tulid minu arust peaaegu veatud. Samas on neid vaja suurema hoolega viimistleda kui katuselaudu. Lauad tuleb veel puidust naelade abil põõnade külge kinnitada. Selleks, et ukseplankude vahele ei jääks pragu, kust tuul sisse puhub ja külma tuppa toob,  tuleb need omavahel  liita kolmnurgakujulise servseotisega.

Mina ise jätkasin eelmisel nädalavahetusel alustatud põrandasavi sõtkumisega. Tüdrukud olid ära teinud suure ja olulise töö - jaotasid põranda erinevad koostisosad majapõhjale ja sõtkusid massi ühtlasemaks. Nädala jooksul imendus lisatud vesi ja taevast juurde sadanud vihm ka kõige kuivematesse savitükkidesse. Nüüd oli kogu põrandamaterjal veelkord vaja ümber keerata, lisada vett nii palju, et segu muutuks sitkeks, ühtlaseks massiks ja see tasaseks ajada. Suutsin läbi sõtkuda peaaegu kaks kolmandikku põrandapinnast. Kui kogu mass nüüd veidi taheneb, saab selle ka korralikult siledaks tampida.

Saabuv nädalavahetus jääb sedapuhku viimaseks suurema töö tegemise nädalavahetuseks. Kõik olemasolevad katuselauad pannakse paika ja maja katus kaetakse kilega. Muinasmaja ise jääb uusi  ja ka vanu töökäsi ootama. Ega tegelikult palju teha pole jäänud. Ehk vaid nädala jagu tööd umbes kuuele mehele. Nädalavahetustele hajutatud töö ei anna kahjuks piisavalt efektiivset tulemust, seega oleks hea, kui leiduks see vajalik hulk mehi, kel oleks võimalik ka nädala sees maja ehituses osaleda.

Tahan siinkohal tänada kõiki, kes rohkem või vähem aega maja ehitamisse paigutanud ning rohkem või vähem meeldivaid töid teinud. Vaid tänu teile oleme jõudnud nii kaugele ja paljud huvilised on saanud näha, kuidas ehitati maja rauaajal. Kui maja päris valmis saab, on kõigil soovijatel võimalus tajuda ja kogeda muinasaja elukeskkonda selle reaalses eheduses.

Eelmine
Natuke laudu ja natuke põrandat
Järgmine
4. juulil 2011 taaskäivitus Rõuge muinasmaja rekonstrueerimine