Naine kütab muinasmaja …

ehk käimas on ettevalmistused elamise eksperimendiks Rõuge muinasmajas. 30. jaanuaril kolib väiksem seltskond entusiastlikke noori nädalaks sisse, et muinasaegne elukeskkond omal nahal järele proovida.

Viiel viimasel päeval on muinasmaja pajadest (suitsu väljalaskeavadest)  suitsu immitsenud. Enne „muinaselanike” sissekolimist peab möödunud suve teisest poolest alates tühjana seisnud maja ja kerisahju veidi ette kütma. Üritan silmakiviks valitud kivi tasapisi harjutada tema uue rolliga. Et vältida selle olulise kivi katkipõlemist, tuleb esialgu ahju kütta hästi ettevaatlikult. Algul madalama leegiga ja lühemat aega, järk-järgult kütmise aega pikendades ja tuld valusamaks ajades.

 

Kuna tänaseni ei ole ahju veel täitsa kuumaks köetud, siis püsib temperatuur toas suhteliselt madalal, aga täna lõunaks oli välis- ja sisetemperatuuride vahe ulatunud 14ºC. Esmaspäeval oli vahe 9ºC. Ja siin peaks silmas pidama veel ka asjaolu, et esmaspäevane välistemperatuur oli –3ºC ja ilm oli suhteliselt tuulevaikne. Täna oli aga õues 6 miinuskraadi, lisaks puhus tuul ja tuiskas üsna korralikult.

 

Eksperimendi käigust püüame anda võimalikult üksikasjaliku ülevaate siinsamas, meie kodulehel. Loodetud veebiülekannet me eksperimendist kahjuks teha ei saa. Põhjus vägagi proosaline, lihtsalt pole piisavalt rahalisi vahendeid. Aga loodame, et need, kes meie tegemistel silma peal hoiavad, lepivad ka vana hea pildimaterjali ja blogiga.

Eelmine
Muistne tare ongi valmis ja tänuõhtugi peetud
Järgmine
Muinasmajja kolisid esimesed elanikud