Esimene tõsine tööpäev selja taga

Täna oli muinasmaja ehitusel erinevate ülesannete kallal ametis juba kaheksa usinat kätepaari. Või jah, kui päris aus olla, siis vahepeal leidus tööd ka kahele jalapaarile. Maja juba alates sügisest uudistamas käinud kiisule tuleb aga tõenäoliselt nimekonkurss välja kuulutada.

Möödunud suve algul, kui majaehitusega alustasime, oli töö suhteliselt ühekülgne - varade ja koerakaelte raiumine  ning puude koorimine. Täna jagunes meeskond aga suisa kolmeks, igal oma kindel ja jõukohane töölõik. Kaks meest, Anti ja Marko, rassisid endast oluliselt jämedamate palkide kallal. Töö sujus suurepäraselt ja katusematerjali varu täienes päris mitme korraliku laua võrra. Kirvetööd leidus veel kolmandalegi noormehele, kes valmiskistud lauad õigemaks tahus. See töö sarnaes veidi vara raiumisega, seega sai tänavu juba 16 aastane pesamuna Raivo toetuda möödunud aasta kogemustele ja töö sujus kenasti.

Kuna eelmisel aastal tekkis probleem oskaja ahjumeistriga ja majaehitus nii kui nii pooleli jäi, otsustas Kristiina talvel end kerisahjude ehituse ja materjalivaliku küsimustes põhjalikumalt kurssi viia, et ahi ise valmis teha. Täna toodigi tema juhendamisel kohale hunnik erinevas mõõdus kive, millest  majja soojaallikas valmis ehitatakse. Selle tööga tehakse algust juba homme. Kuidas me sellega hakkama saame, selgub lähipäevil. Usun, et saame, sest aasta aega tagasi ei olnud keegi maja ehitama tulnud inimestest selle tööga kokku puutunud, aga maja seinad on püsti ja katusekonstruktsioon pidas suurepäraselt vastu ka möödunud talve lumekoormale.

Meie Ingridiga sõtkusime savimassi ja tihendasime saadud seguga palgivahesid, et tuul sealt sisse ei puhuks. Ega töötingimuste üle pole keegi nurinat tõstnud, aga tuleb tunnistada, et võrreldes sügisese põrandasavi sõtkumisega oli tänane savis müttamine siiski oluliselt mõnusam, sest ilm on soe ja saime paljajalu savi sees ringi trampida ning seda varvaste vahelt läbi lasta. Ingridil tuli suisa tantsuisu peale :) Homme liitub savisõtkumis ja -tihendi naiskonnaga Tuuli. Nii võib juhtuda, et ülehomme õhtuks on seegi töö tehtud. Ainult otsaviilude tihendamisega võib veidi probleeme tekkida, sest vähemalt kahte meist  vaevab liiga suur kõrgusekartus.

Tiit jätkas eelmise aasta kursil. Tema pidas nagu ikka mitut ametit korraga - aitas ja juhendas kus vaja ning lisaks võttis ta enda kanda ka transpordiosakonna juhi rolli.

Juba mitmendat korda tähelepanu keskmesse sattunud kiisu otsutas täna juba terve päeva muinasmaja juures mööda saata, käis isegi toas ringi vaatamas. Mis teda meie maja juures võlub, ei tea. Koduta ta kindlasti olla ei saa, sest loomake on puhas ja terve. Aga tundub, et muinasmajas on midagi sellist, mis teda sinna meelitab. Ja see miski peab olema hea :)

Eelmine
4. juulil 2011 taaskäivitus Rõuge muinasmaja rekonstrueerimine
Järgmine
Ahjukivid said esimesed tuleristsed