Jätkuv meestepõud muinasmaja ehitusel

Viimaste päevade kohta ei ole just väga palju kirjutada ja rõõmustamiseks ka suurt põhjust pole. Laupäevaks oli ehitusele jäänud vaid kaks meest, pühapäeval liitus meiega veel üks, paraku vaid üheks päevaks. Kui jõudu napib, tuleb pea tööle panna. Otsaviilu palkide ja pärlinite seinale tõstmiseks tuli välja mõelda uued meetodid.

Laupäeval oli platsil veidi rohkem elevust. Rõuge linnamäe naabruses, kus asub ka meie muinasmaja, käis kolm pulmaseltskonda. Võtsime nõuks neist ühe peatada, et peigmehe jõud proovile panna.

Katusekonstruktsiooni olime eelmisel nädalal nii kaugele valmis saanud, et seda tasapisi majale tõstma hakata. Paraku sai nii mõnelgi appi tulnud sõbral vaba aeg otsa ja ehitusplatsil oli nädala teisest poolest alates kaks-kolm meest päevas. Seega tuli intensiivsemalt aju rakendada, et leida mooduseid, kuidas nii väheste jõududega tööd jätkata.

Alumiste otsaviilu palkide majale tõstmine oli veel üsna lihtne. Need olid piisavalt pikad, et need otsapidi seinale ulatuksid. Kolme mehega sai need üsna kenasti ülemise seinapalgi peale toetada, siis ronis üks meestest üles, kaks tõukasid palki alt ja seinal olnud mees suunas palgi õigesse kohta. Sammal vahele ja paigas need alumised otsaviilu palgid olidki.

Veidi keerulisemaks muutus olukord siis, kui oli vaja paigaldada esimesed pärlinid, mis toetuvad kolmandale otsaviilu palgile. Kuid siingi leiti lahendus. Sarikad toetati vastu seina, neile põigiti asetatud pärlini ümber tõmmati köied ja sellise lihtsa konstruktsiooni abil veeti need paika. Selline tõstemehhanism on teada-tuntud juba ammustest aegadest. Väidetavalt on sel viisil võimalik palgid seinale saada ka siis, kui maja ehitab vaid üks mees. Ja tõenäoliselt saabki, vaja on vaid veidi kogemust.

Kuigi maja oleks tõepoolest võimalik ka üksi ehitada, on ikka veidi kurb, et mehi ehitusel nii vähe on. Hakkama saab, aga aega kulub oluliselt rohkem. Algselt planeeritud tähtajaks maja kindlasti valmis ei saa. Praegu jääb vaid loota, et sügise jooksul muinasmaja ikka katuse alla saame.

 

Laupäeval Rõuge linnamäe naabruses paikneval muistsel asulakohal käinud kolmest noorpaarist kutsusime ühe natukeseks ajaks ka muinasmaja ehitusele appi. Peigmees sai pihku rauaaegse kirve koopia, millega ta otsaviilu palgile kalde sisse raiuma pidi. Noormees tegi talle antud töö ära kiirelt ja korralikult. Juba 10 minuti pärast sai pruut ta endale tagasi. Pruudile meil kahjuks temaatilist ülesannet pakkuda ei olnud. Seega kasutasime olemasolevaid vahendeid. Ühel muinasmaja ehitajatest oli kaasas 9-kuune, 1 m pikkune tiigerpüütoni poeg, kelle abil oli hea pruudi julgust testida. Piiga sai sellega suurepäraselt hakkama. Mao kättevõtmine ei tundunud talle mingi probleem olevat. Aitäh Liis ja Ats! Pikka ja õnnelikku kooselu teile.

Eelmine
Anna oma panus muinasmaja ehitusse!
Järgmine
Muinasmaja sai sarikate alla